De traditie van Aalst Carnaval

3, 4 en 5 maart is het weer zover! De tijd waar alle echte Aalsterse ‘Ajoinen’ naar uitkijken: ‘Oilsjt’ carnaval. Drie dagen vol met de meest adembenemende praalwagens, de mooiste kostuums, de gekste feestjes en dit alles onder het toeziend oog van Prins Carnaval.

Sta jij ook alvast te popelen om mee te genieten van de feestvreugde? Heb je echter geen idee wat Aalst carnaval echt inhoudt? Dan helpen wij je even op weg!

Carnaval, een eeuwenoude traditie

Aalst Carnaval gaat terug tot in 1923 toen de allereerste editie georganiseerd werd door de stad Aalst. Het werd trouwens in 2010 toegevoegd aan de lijst van het ‘immaterieel werelderfgoed’ van UNESCO. Elk jaar vindt het driedaagse feest plaats tijdens de periode net voor Aswoensdag.

Van de adembenemende stoet  …

Het begint allemaal bij Prins Carnaval die de sleutel van de stad ontvangt op zaterdagavond. Zondag gaat dan de grote stoet door de stad. Een spektakel dat elk jaar meer dan 10.000 bezoekers aantrekt en waar zo’n 100 praalwagens aan deelnemen. Een pareltje om zeker niet te missen dus!

… tot de niet te missen bezemdans en ajuinenworp.

Op maandag doet de stoet nog een ronde door de stad en dit aangevuld met kleinere groepen, gevolgd door de alom bekende bezemdans en ajuinenworp van de Aalsterse Gilles. De prins en feestcomitéleden gooien dan snoep ter grootte van een ajuin uit vanop het balkon van het stadhuis. Elk jaar wint zo ook één iemand het felbegeerde gouden ajuintje of in de volksmond ‘de gaan ajoin’ genoemd.

En niet te vergeten: de popverbranding

De laatste dag zijn de ‘Voil Jeanetten’ baas van carnaval en wordt de dag ook afgesloten met een vurig afscheid: de traditionele popverbranding en het allerlaatste knallende feestje. Je ziet er vaak de Aalstenaars samen hand in hand, meezingend, met tranen in de ogen, afscheid nemen van weer een onvergetelijke carnaval. Om het jaar daarop, weer alles te geven!

En het beste van al … als bewoner van Pier Kornel mis je niets van deze prachtige traditie!